…og hvordan dette påvirker vores resultater

 Kogt helt ned: Hvordan defineres en god og virkningsfuld relation? Hvad er det der gør, at visse relationer tydeligt rykker ”noget”, og andre helt klart forhindrer ”noget”? Hvilke mekanismer ligger bag kraftfulde relationer, og hvordan udnytter vi dem optimalt?

Det sætter jeg fokus på i dette indlæg. God læselyst!

Lige til stålet

Lad os komme ind til kerne med det samme. Gode og virkningsfulde relationer kendetegnes ved kontakt. Det kan måske lyde lidt diffust, men det er det ikke. Forestil dig du sidder til et middagsselskab, og din bordmand/dame uafbrudt taler om sig selv. Når du en sjælden gang i mellem kommer til orde, bliver det du siger blot brugt som en ”inspiration” af den anden, til at fortsætte snakken om sig selv. Der er ingen udveksling, der er intet medspil – der er ingen kontakt. Om du er der, eller om en helt anden er der – det betyder grundlæggende intet for din ”borddate” – der skal ”bare” være en til at modtage monologen.

Findes der noget mere kedeligt? Måske, men den type aftener kender mange af os godt, og i virkeligheden føler vi os mere ensomme, end vi føler kedsomhed. At føle sig ensom er en følelse, som ikke er god for os mennesker. Når vi føler os ensomme, er svaret lige til: Vi er måske blandt andre mennesker, men der er ikke kontakt – vi er ikke forbundne, og langt de fleste af os vil gøre nærmest hvad som helst, for at slippe ud af denne situation.

Virksomheder, der udelukkende monologbaseret taler om sig selv, oplever samme ”effekt”.

Relationer på arbejdet

Når vi er på arbejde, ændrer denne grundlæggende menneskelige psykologi sig ikke. Vi bliver ikke bedre til at føle os ensomme, indgå i kontaktløse relationer og sidde med oplevelsen af, at ingen er interesserede i at høre, hvad vi har at sige. Om vi der som kunden, medarbejderen, lederen, sælgeren eller pædagogen – relationers værdi bestemmes af hvor god kontakt, vi har med hinanden.

Man kan sammenligne det med, at du læser dette, og fordi ”kontakt” ikke lige fanger din interesse, gider du ikke sætte dig ind i den. Udfordringen bliver dog, at stort set alle omkring dig interesserer sig for gode relationer. I bund og grund bliver du ”borddaten”, der blot ønsker en modtager til sin selvoptagne monolog.

Mine personlige relationer

Som psykoterapeut har jeg et væld af gange oplevet situationer, hvor jeg måske ikke lige sagde de mest geniale ting, men fordi kontakten i mellem mig og den anden var god – skabte vi rigtig gode resultater sammen. Som leder og sælger har jeg oplevet, at jeg virkelig tryllede – sagde alt det rigtige – men fordi kontakten i mellem mig og de andre involverede ikke var god, havde alle disse ”rigtige” ting, ikke nogen betydelig effekt. Måske du har oplevet det samme, der hvor du har din daglige gang?

Det virker ikke

Så kommunikationsmetoder, girafsprog, anerkendende tilgang og sandwich modeller hjælper os ikke, hvis ikke vi formår at skabe kontakt imellem os selv og de mennesker, som vi er afhængige af i vores hverdag. Kontakt er noget vi skaber ved siden af alle modellerne – grunden til ”de” virker eller ikke virker, afhænger ganske enkelt af, om der er kontakt eller ej.

Sådan skaber vi kontakt – 4 gode råd

Der er selvfølgelig solid fagkundskab bagved kontakt, som vi kan lære – og det burde vi lære. Men det bliver svært via et blogindlæg, så derfor kigger vi her på principperne, og hvordan de virker. Jeg vil selvfølgelig foreslå, at I booker en verbunden-uddannelse for at højne jeres fagkundskab også 🙂

  1. Interesse: Led altid efter de elementer hos dine kunder, kolleger, medarbejdere og ledere, som du oprigtigt kan finde interesse for. Hvis du ”faker” interesse, så vil relationen i længden ikke bidringe med de ønskede resultater. Den autentiske interesse er kraftfuld, og den forbinder mennesker med hinanden. Så må du og jeg nogle gange udvide vores interessefelt, for at kunne levere varen i relationer, når der er brug for det.
  2. Lyt: Ikke imellem linierne, bagved dem, ovenover dem eller noget helt andet: Lyt til de ord, der kommer ud af munden på folk. Vi mennesker har en ubevidst tendens til at sige lige præcis det, vi mener. Taler du og jeg for meget, og lytter vi for lidt – påvirker vi, med vores monologer, andre og hvad de siger i for høj grad. Så ender det ofte med, at de taler os efter munden, fremfor at fortælle os hvad de sådan rigtigt har på hjerte.
  3. Stå for ”noget”: Mennesker har brug for tryghed i relationer, og den mest effektive måde vi kan skabe den på, er at stå for noget konkret så tydeligt, at andre føler de kan læse os. Når jeg siger jeg er business provocateur, så vil nogle synes om det, og andre vil ikke – men jeg står tydeligt for noget konkret: Provokation – og det gør det nemmere for at andre at beslutte, om de ønsker kontakt eller ej.
  4. Drop ambitionen om at ramme alle – så bliver du ensom: Hvis du er ”alles ven”, hvor vigtigt er din ”venskab” så med mig? Hvis du vil have alle skal være dine kunder, hvorfor skal jeg så være din kunde? Kontakt opstår i fællesskaber – der hvor vi på værdiniveau – føler os forbundne med hinanden. En der ønsker at være forbundet med alle, ender op med at være forbundet med ingen. Det gælder i den grad også for virksomheder.

Konklusion

Kontakt er det der virker, ligeså snart mennesker er involveret. Ingen forretning, hvor der arbejder mennesker, eller der sælges til mennesker, bliver nogensinde så ”fanzy” og ”special” at værdien af menneskelig kontakt kan undervurderes eller ignoreres. Kunsten at definere og skabe gode og virkningsfulde relationer, handler altså om evnen til at skabe kontakt med mennesker: Til deres begær, deres følelser, deres længsler, deres håb og deres købelyst.

Rigtig god vind med relationerne fremover. Er du/I interesseret i en dynamisk og relevant verbunden-uddannelse? Giv mig et kald på 53 53 52 00.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *